Sinikka Juhola

Saavatko vanhukset äänensä kuuluville

Saavatko vanhusten edustajat äänensä kuuluville

 

 

Laki määrää, että kunnassa on oltava vanhusneuvosto. Se on yleensä sosialitoimen alainen. Helsingissä siihen kuuluu jäseniä erilaisista eläkeläisjärjestöistä, luottamusmiehistä, poliittisista puolueista ja kaupungin edustajista. Yhteensä 19 nimettyä henkilöä. Tuntuu kyllä erittäin byrokraattiselta.

 

Laki määrittelee vanhusneuvoston tehtävät, mutta kuka huolehtii, että niitä noudatetaan. On vain luotettava viranomaisiin. Harva lähtee itse tutkimaan, mitä lakipykälissä sanotaan ja miten määräykset toteutetaan.

 

Eläkeläisjärjestöjen edustajia on läsnä muissakin kaupungin päättäjien kokouksissa, mutta heidät sivuutetaan usein. He eivät saa puheenvuoroa ajan rajallisuuteen vedoten. Aika kuluu muiden, vanhusten kannalta toisarvoisten, asioiden käsittelyyn ja pitkiin puheenvuoroihin.

 

Luulisi että eläkeläisjärjestöjen puheenvuorot olisivat etusijalla, hehän ovat parhaita vanhusten asioiden tuntijoita, mutta heidän näkemyksiään ei kuunnella eikä oteta huomioon.

 

Olisi tehtävä perusteellinen tutkimus sellaisten vanhusten jokapäiväisestä elämästä, jotka eivät pysty itse kustantamaan tarvitsemiaan palveluita. Tutkimus nimenomaa heidän omasta näkökulmastaan, ei minkään tilaston tai lääkärinlausunnon tai muun virallisen toteamuksen mukaan.

 

Kaikkien, jotka ovat tekemisissä vanhusten asioiden kanssa, pitäisi tutustua tähän tutkimukseen.

 

Vanhukset kunniaan, kuten Vappu Taipale sanoo!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Uskoisi ja toivoisi, että jokaisella jolla on vanhemmat ja isovanhemmat elossa, olisivat kiinnostuneita näistä asioista. Eikä sekään saa yksin riittää, poliitikoilla ja muilla päättäjillä on myös vastuunsa. Lapsista aina vanhuksiin saakka, on annettava heille se minkä laki lupaa ja järki sanoo. Minun isäni ja äitini saivat asiallisen kohtelun, mutta jos joillain on toisin, se pitäisi tuoda esille jollain tavalla. Vaikka sitten eläkeläisten puolueena.

Käyttäjän anjakoivistoinen04 kuva
Anja Koivistoinen

Hienoa Sinikka Juhola, että tuotte vanhusten asiaa esiin.

Valitettavasti Suomessa ei kunnioiteta vanhuutta. Mielestäni vanhusten kuuluu olla kunniakansalaisia.

Suomessa on tuhansia eläkeläisyhdistyksiä ja järjestöjä, mutta niiden ääni ei kuulu. Välinpitämätön suhtautuminen tuli hyvin esiin Kansalaisaloite eläkkeiden ns. taitetun indeksin" käsittelyssä. Lähetekeskusteluun vaivaantui kourallinen kansanedustajia ja lisäksi puhuivat asian vierestä.
Ilmeisesti asia oli jo ennakkoon päätetty.

Tämän päivän Suomessa eläkejärjestelmä voi hyvin. Eläkeläiset sen sijaan voivat huonosti.
Eläkkeiden nosto olisi kustannustehokkainta elvytystä se lisäisi valtion ja kuntien verotuloja. Työeläkkeiden tason säilyttäminen säästäisi julkisia menoja, koska paine asumis-ja toimeentulotukeen vähenisi. Eläkeläiset kykenisivät myös eläkkeellään rahoittamaan ikääntymiseen liittyviä sosiaali-ja terveysmenojaan.

Suomessa on yli 1,5 miljoonaa eläkeläistä. Heistä 60% saa 750 - 1500 euron/kk eläkettä. 30% saa 1750-2500 euron eläkettä. Yli 3000 euron eläkkeitä on vain 10% Eläketurvakeskuksen mukaan.

Vuonna 2006 perustettiin Senioripuolue eläkeläisille, mutta se putosi vuoden 2011 eduskuntavaaleissa puoluerekisteristä, koska ei kaksissa peräkkäisisä vaaleissa saanut kansanedustajaa eduskuntaan. Se toimi vielä yhdistyksenä vuoden 2014 loppuun.

Eläkeläiset ovat niin hajallaan, että ainakaan tähän mennessä ei yhteistä säveltä ole löytynyt. Eläkeläisten edunvalvontayhdistys EETU ry:kaan ei ole saanut eläkeläisiä yhdistymään.
Kummalliselta tuntuu tämä eläkeläispolitiikka siksi, kun työeläkerahastoissa, joista työeläkkeet maksetaan on hulppeat lähes 190 miljardia euron potti ja silti eläkkeitä on leikattu, ideksien kautta yli 20 vuotta. MIKSI?

Käyttäjän juholasinikka kuva
Sinikka Juhola

Kiitos kommentista! Siinä tuli esiin paljon faktatietoja vanhusten asemasta.
Kyllä ikäihmisten äänen pitäisi tulla kuuluville, kun monet yhdistykset mm. EETU ry tai Senioriliike ry pitävät asiaa esillä sekä tunnetut yksittäiset henkilöt mm.
professori Sirkka-Liisa Kivelä ja politiikan edustaja Kimmo Kiljunen. Mutta miksi mitään ei tapahdu? Tiedotusvälineet uutisoivat tämän tästä, miten iäkkäitä ihmisiä kohdellaan kaltoin, eivät saa tarpeellista hoivaa ja apua. Vahusneuvostojenkin tehtäviä aletaan kumota kuntien rahapulaan vedoten!

Ikäihmisiä ei arvosteta. He eivät enää tuota mitään, ovat vain kuluerä. Ei oteta huomioon, mitä kaikkea arvokasta he ovat saaneet aikaan pitkän elämänsä varrella.
Koko nykyinen yhteiskunta lepää heidän työnsä tulosten perustalla. 100-vuotiasta Suomea ei olisi ilman heitä.

Päättäjät muistakaa tämä!

Toimituksen poiminnat